Solen er en stor bidragsyter til aldring av hud og hudkreft. Norge har høy forekomst av alle typer hudkreft, og mye av dette kan man forhindre. Her er våres soltips for å unngå solbrenthet og minimere hudskade.
I dette tidsrommet bør man være liberal med solbeskyttelse.
Kreftforeningen angir at solfaktor 15 gir økt beskyttelse mot føflekkreft, men FHI anbefaler allikevel at man bruker solfaktor 30 eller høyere. Solkrem er ikke god nok beskyttelse alene, men et godt supplement til andre tiltak.
Best beskyttelse får man av å fysisk dekke til huden med klær, solhatt, solbriller etc. Skyggen er et godt sted for huden å være når solen er på det sterkeste.
Det finner flere apper og nettsider som forteller hvor sterk solen er. Dette blir angitt i form av UV-indeks. Solstyrken vil som nevnt variere gjennom dagen, og flere av disse appene som er gratis viser hvordan styrken varierer gjennom dagen og estimerer hvor lang tid det tar før man blir solbrent.
Bruk av apper som viser UV-indeks er en god hjelp for når det er trygt å være ute i sola. Man blir mer bevisst omkring solstyrken og vurdere å holde seg innendør eller beskytte seg mer i periodene man ser solen er på det sterkeste.
Appene vil også fortelle hva verdien for UV-indeks betyr, altså om solen er sterk eller svak.
Solarium øker risiko for hudkreft. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler å unngå solarium på bakgrunn av dette. Det er ikke en god kilde til D-vitamin og det er ikke anbefalt før sydenreiser. Dersom du bruker solarium av kosmetiske eller andre årsaker, finnes det forholdregler du bør vite om, ler her.
Dersom en føflekk gir noen som helst symptomer (kløe, endring, vekst, sårdannelse) skal den alltid sjekkes av en lege. Har man andre hudforandirnger, for eksempel et sår som ikke vil gro, utvekst man er usikker på, eller andre forandringer, bør man ha lav terskel for å få en vurdering av lege.
Tar man forholdsregler ved å unngå solbrenthet og beskytter seg godt, kan solen også nytes!
Har du andre spørsmål? Chat med oss!