hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Allergi - årsak, symptomer og behandling

Allergi er når kroppens immunforsvar reagerer unødvendig på et kroppsfremmed stoff. De vanligste allergiene er for bjørk- og gresspollen.

Allergi

Allergi kan være plagsomt. De vanligste symptomene er:

  • Kløe og renning fra øyne
  • Tett nese
  • Nysing
  • Generell slitenhet.

Dette kommer når kroppen reagerer uhensiktsmessig på kroppsfremmede partikler som f.eks. bjørkepollen, gresspollen eller husstøv/midd.

Symptomene kan variere fra nærmest ingen merkbare plager, til mer omfattende reaksjoner som gir store konsekvenser for den enkelte.

Sesongallergi

Noen av de vanligste allergiene i Norge er allergi mot gress- og bjørkepollen.

Disse pollen-typene forekommer i faste perioder i løpet av året. Bjørka slipper pollen i løpet av våren, mens gresspollen sirkulerer om sommeren og gir opphav til plager da.

Allergi mot bjørk

Behandling

Førstelinjebehandlingen av allergi er å unngå det en er allergisk mot. Dette kan f.eks. være en grei strategi hvis en er allergisk mot visse husdyr o.l.

Hvis man er allergisk mot bjørk er dette vanskeligere. Bjørkepollen er svært lett og sprer seg lett overalt i luften. Da kan medisinsk behandling være aktuelt.

Det finnes allergitabletter (antihistaminer) som f.eks. Zyrtec og Aerius som virker i hele kroppen, og mer spesifikk behandling som nesespray og øyedråper hvis en har mer lokaliserte symptomer.

En må ofte prøve seg litt frem for å finne den optimale behandlingen.

Hvis dette ikke fungerer er det mulig med allergivaksinering. Da blir kroppen tilført (tbl eller injeksjoner) det man er allergisk mot over lang tid, og da vil allergien "brenne ut" etterhvert. Dette kan du få hjelp til hos fastlegen.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Nettlegevakt kan hjelpe deg med resept på de vanligste allergi-medisinene raskt og enkelt over nett. Trykk deg videre for å bestille resept, den er vanligvis klar på få minutter.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!