hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Tretinoin mot kviser

Tretinoin er et stoff som i dag primært brukes mot kviser - enten i form av krem man påfører huden eller tabletter.

Tretionin, også kalt retinoid eller A-vitaminsyre, er stoff som brukes mot kviser. Effekten av behandlingen er hemming av produksjon av talg i talgkjertler, reduserer størrelsen av talgkjertler, hemming av vekst av bakterier som bidrar til betennelse, samt at medisinen i seg selv virker betennelsesdempende på huden.

Kremer

Det er flere kremer som inneholder retinoider, og har effekten som nevnt over. De må brukes over flere uker for å få en effekt man er tilfreds med, ofte inntrér dette 4-8 uker etter behandlingsstart.

Tabletter

Det er stort sett hudleger som behandler pasienter med dette medikamentet. Det er ingen krav om at legen skal være spesialist, men legen skal ha god kjennskap til forskrivningsregler knyttet til medisinen. Behandlingen følger strenge kliniske retningslinjer, og det skal være tett dialog mellom lege og pasient i dette forløpet hvor man også regelmessig tar blodprøver med spesielt fokus rettet mot leverværdier. For fertile kvinner er det også krav om samtidig bruk av sikker prevensjon da medikamentet er svært fosterskadelig.

Gravide

Gravide skal ikke ha verken krem eller tabletter. Det er svært lite av kremen som blir absorbert tilblodet, men som et føre-var-prinsipp, så skal ikke gravide ha dette, da tretinoin er svært fosterskadelig. Ved tablettbehandling er det krav om negativ graviditetstest og prevensjon før og under behandling.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe

Nettlegevakt kan tilby resept på kremene Skinoren, Zalna og Epiduo. Behandling med tabletter gjøres kun hos lege med erfaring innenfor denne type behandling, og tilbys ikke hos Nettlegevakt.

Kilder:

  1. Legemiddelhåndboka. Tretinoin. Publisert: 15.09.2021. Uthentet: 13.12.23. Link
  2. Felleskatalogen. Isotretinoin Orifarm. Basert på SPC godkjent av SLV/EMA: 03.10.2022. Link
  3. Sonali Rathour Hansen et al. Systemisk behandling av akne. Tidsskriftet Den Norske Legeforening. Publisert: 21. januar 2011. Utgave 2, 21. januar 2011. Link
  4. Helsedirektoratet. Vedlegg 1 til § 5-14 legemiddellisten. Sist faglig oppdatert: 01.01.2019. Uthentet: 13.12.23. Link
  5. NHI.no. Isotretinoin. Sist oppdatert: 23. mai 2023. Uthentet: 13.12.23 Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!