hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

6 spørsmål om kviser

Hvem får kviser?

De fleste får størst utbrudd av kviser i tenårene, og for mange kan dette vedvare opp gjennom voksenalderen. Det er ikke uvanlig at man får kviser i voksen alder.

Hvorfor akkurat i tenårene?

I tenårene, spesielt puberteten, øker man mengden av hormoner som fører til mer talgproduskjon fra talgkjertler og hårsekker. Dette gjør at talget hoper seg opp, og bidrar til betennelse som igjen fører til kviser. De blir røde, ømme og fylt med tykk væske.

Hvor på kroppen?

Kviser i ansiktet, det vil si rundt munnen, hake og kinn er de vanligste stedene hvor dette oppstår.

I mer utbredte tilfeller får man kviser på ryggen, brystet og skuldre. I prinsippet kan man få dette hvor som helst, og noen kan derfor oppleve dette helt andre steder på kroppen.

Er det farlig?

Kviser er normalt en ufarlig tilstand og går ofte over av seg selv etter puberteten. Det er dog ikke uvanlig at dette vedvarer mot voksen alder. Noen kan få arrdannelse fra kviser, noen får pigmentforandringer, og noen kan få cystedannelse - det betyr at kvisen ikke blir tømt for væske, som fører til at det blir innkapslet i huden som en liten klump.

Er det normalt?

Ja - omtrent 85% av personer i ung og tidlig vosken alder har kviser, hvorav opp mot 20% har et mer alvorlig utbrudd. Det er altså svært vanlig. Kviser kalles på fagspråket for acne vulgaris, som i seg selv betyr acne - utbrudd og vulgaris - vanlig, altså "vanlig utbrudd".

Kan det behandles?

Ja - og det er mange behandlingsmuligheter! Det finnes både kremer og tabletter. Våres leger fra Nettlegevakt hjelper deg til å finne riktig behandling. Følg linken under.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!