hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

6 spørsmål om kviser

Hvem får kviser?

De fleste får størst utbrudd av kviser i tenårene, og for mange kan dette vedvare opp gjennom voksenalderen. Det er ikke uvanlig at man får kviser i voksen alder.

Hvorfor får man så mye kviser i tenårene?

I tenårene har man ofte økt produksjon, samt varirerende mengder av kjønnshormoner som bidrar til å utvikle kroppen mot en voksen versjon. Samtidig vil disse hormonene også påvirke produksjonen av talg i talgkjertlene, som igjen fører til kviser.

Hvor på kroppen får man kviser?

De fleste får størst utbrudd av kviser i ansiktet, men det er også vanlig å få dette på skuldre, rygg og brystet. I prinsippet kan man få kviser hvor som helst på kroppen.

Er kviser farlig?

Kviser er normalt en ufarlig tilstand og går ofte over av seg selv etter puberteten. Det er dog ikke uvanlig at dette vedvarer mot voksen alder. Noen kan få arrdannelse fra kviser, noen får pigmentforandringer, og noen kan få cystedannelse - det betyr at kvisen ikke blir tømt for væske, som fører til at det blir innkapslet i huden.

Er kviser normalt?

Ja - omtrent 85% av personer i ung og tidlig vosken alder har kviser, hvorav opp mot 20% har et mer alvorlig utbrudd. Det er altså svært vanlig.

Kan kviser behandles?

Ja - og det er mange behandlingsmuligheter! Det finnes både kremer og tabletter mot kviser. På Nettlegevakt kan du få resept på behandling.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!