hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Krem mot eksem - forebygg utbrudd

Eksem er en tilstand hvor hudens barriere er svekket, og fører til tap av futkgihet og derav tørr hud. Dette kan du gjøre noe med.

Tørr hud på hender

Eksem er karakterisert med at hudens barrierefuksjon er redusert. Dette fører til økt vanntap fra huden som igjen fører til tørrhet. Derfor er det viktig å beholde fuktigheten i huden.

To grupper kremer

Kremer som øker og bevarer fuktighet i huden kan grovt deles inn i to grupper;

Fuktighetsgivende krem - fett

Dette er kremer som har et høyt fettinnhold. Ved påsmøring av vil oljen fungere som et beskyttende lag på huden for å unngå at vannet fra huden fordamper, og derav forblir i huden, og bevarer fuktighet.

Mykgjørende krem - fuktbinder

Dette er kremer som inneholder stoffer som binder til seg vann og øker på denne måten fuktigheten i huden ved å binde vann i huden. Stoffer som dette er blant annet Karbamid/Urea og Glycerin.

For mange er en kombinasjonskrem med for eksempel både fett og karbamid være et godt alternativ slik at man både forhindrer væsketap og samtidig øker fuktighet i huden. Produkter som har begge disse egenskapene er Canoderm (fett og karbamid), Miniderm (fett og glycerol) og Karbamid Evolan (fett, karbamid og glycerol) - disse tre kremene anses som legemiddelkremer og ikke kosmetiske kremer.

Når man opplever at hunde blir tørr, bør man være liberal med å smøre på kremer for å bevare fuktighet. Dette gjør man gjerne 2-3 ganger daglig over lengre tid, helt til man ser at huden opprettholdes fin fuktighet. For noen er kontinuerlig behandling over lang tid nødvendig for å unngå oppblussen i eksemet.

Hva annet enn smøring?

Forsøk å unngå hva enn som trigger eksemet. Dette kan variere mellom personer, dette kan være grov ull, kunstfiber, parfymerte produkter og fukt.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Nettlegevakt kan bidra til behandling av eksem, også med reseptbelagte legemidler. Neo oppplever at fuktighetskremer ikke fungerer, og det kan være nødvendig med andre midler for å dempe symptomene. Følg linken under for bestilling av behandling.

Kilder:

  1. LHL. Fuktighetsbehandling. https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/fuktighetsbehandling/ . Uthentet: 27.09.22.
  2. Vanessa Ngan, Staff Writer, 2014. Reviewed and updated by Dr Steven Lamb, Dermatologist, 4 February 2014. DermNet. Guidelines for the management of adult eczema. https://dermnetnz.org/topics/guidelines-for-the-treatment-of-adult-eczema . Uthentet: 27.09.22.
  3. Ingard Løge. Norsk Elektronisk Legehåndbok. Atopisk eksem. Atopisk eksem Sist oppdatert: 15. jul. 2022. Uthentet: 27.09.22.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!