hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

P-piller mot kviser

Kviser vil de aller fleste oppleve å få, spesielt i ungdomsårene. Kviser oppstår blant annet på grunn av hormonelle forandringer som forekommer akkurat i denne perioden.

I huden finnes mange små talgkjertler som skiller ut talg gjennom små porer. Ved høy talkproduksjon og tette porer, kan dette føre til betennelse og derav kviser. Bakterier som finnes naturlig på hudoverflaten bidrar også til betennelsen.

Kvisen forsvinner gradvis når det igjen opprettes forbindelse til hudoverflaten ved at det går hull på kvisen.

Testosteron

I puberteten oppstår en del hormonelle forandringer. Gutter og jenter får økt produksjon av kjønnshormoner som bidrar til økt talgproduksjon og derav økt risiko for kviser. Det er spesielt hormonet testosteron som bidrar til at man får kviser.

Østrogen

Østrogen er en slags motvekt til testosteron når det kommer til kviser. Akkurat den nøyaktige mekanismen hvorfor det er slik, vet vi ikke, men østrogen har vist seg å ha en hemmende effekt på kvisedannelse som er betinget i testosteron-stimulering.

Derfor kan kvinner oppleve mindre kviser dersom man bruker p-piller som inneholder østrogen, som også er en av de vanligste formene for prevensjon.

Minipiller og gestagenpreparater

P-piller som ikke inneholder østrogen, vil ikke ha en gunstig effekt på kviser. Noen kan faktisk oppleve forverring av kviser ved bruk av disse preparatene, da hormonet som er i disse pillene kan ha effekt på talgkjertlene som bidrar til økt talgproduskjon.

Behandle kviser med p-piller

Dersom man skal behandle kviser med p-piller, så må det være p-piller av typen som inneholder østrogen. Rene gestagen-preparater og minipiller vil ikke gi noen bedring av kviseutbrudd. Behandlingen kan også være spesielt gunstig hos kvinner som har mentruasjon-relaterte kviseutbrudd eller kvinner som har kjent overproduksjon av androgener som for eksempel ved PCOS.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du bestille p-piller gjennom våres legen av den sorten som passer best for deg, også p-piller som inneholder østrogen. Følg linken under for å komme videre.

Kilde:

  1. Emmy Graber et al. UpToDate.com. Acne vulgaris: Management of moderate to severe acne in adolescents and adults. Literature review current through: Apr 2023.This topic last updated: May 20, 2022.
  2. BMJ.com. Acne vulgaris. Last reviewed: 9 Apr 2023. Last updated: 12 Apr 2022.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!