hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Jeg har fått svar på Cøliaki-testen

Dersom testen viser at du har Cøliaki, vil det være viktig at man legger om matvanene til glutenfri diett og sørger for jevnlig oppfølging hos lege.

Cøliaki og bakevarer

Cøliaki er en autoimmun tarmsykdom, dette betyr at kroppens egne immunsystem angriper tarm hvor det befinner seg gluten. Tarmen blir betent, og skaper deretter ubehag. Fordi kroppen reagerer på gluten, kalles tilstanden også glutenintoleranse.

Over tid, før diagnosen er stilt, kan betennelse og skade på tarmene føre til at man ikke absorberer næringsstoffer optimalt. Dette kan føre til lav blodprosent, mangel på vitaminer og mineraler, og vekttap.

Når testen er positiv for Cøliaki

Det anbefales kontakt til fastlegen, eventuelt en spesialit innenfor mage- og tarm (gastroenterolog) for å bli fulgt opp videre. I startfasen vil det være fokus på matvaner og vekt, samt blodprøver for å undersøke om det foreligger mangel på vitaminer og mineraler.

Behandling av Cøliaki

Behandlinger er å spise glutenfri kost for å unngå at tarmene blir eksponert for gluten. Dette vil hindre tarmene i å bli betente, og derav fungere normalt.

Oppfølging av Cølikai

Per dags dato anbefales det at man følges opp jevnlig av lege. Dette for å sikre at man ikke er i mangel på næringsstoffer, og at man ikke har et utilsiktet vekttap. Oppfølging er viktig for å sikre god effekt av behandling, samt å identifisere de som fortsatt har næringsmangel slik at ytterligere tiltak kan iverksettes for å bedre tilstanden.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!