hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

P-stav og p-sprøyte - Hva er det?

P-stav og p-sprøyte er en enkel måte å bruke prevensjon på, hvor en slipper å huske å ta piller hver dag.

P-stav og p-sprøyte blir stadig mer populært i Norge. Det er enkelt, sikkert og har få bivirkninger. For mange er de et godt alternativ til p-piller og minipiller.

Hva er p-stav og p-sprøyte?

Disse prevensjonsmidlene inneholder det samme som p-pillene med kun hormonstoffet gestagen. Dette hemmer eggløsning og beskytter dermed mot graviditet.

P-stav er et lite mykt gummirør på størrelse med en tannpirker som settes inn under huden, vanligvis på overarm. Dette gjøres ofte hos fastlege eller helsestasjon, og er gjort på få minutter med lokalbedøvelse. P-staven utskiller kontinuerlig virkestoff i 3 år før den må byttes.

P-sprøyte er som p-stav, bare at her gis prevensjonsmiddelet som et sprøytestikk. Det må gjentas hver 3. måned.

Fordeler med p-stav

  • Man slipper å ta piller hver dag
  • Beskytter svært godt mot graviditet
  • Øker ikke risikoen for blodpropp, hjerte/kar-sykdom eller brystkreft

Ulemper med p-stav

  • Noen kan oppleve småblødninger (spotblødninger), spesielt de første månedene. Da kan man eventuelt gi vanlige p-piller samtidig en periode.
  • P-staven må byttes hvert 3. år

Fordeler med p-sprøyte

  • Man slipper å ta piller hver dag
  • Veldig god beskyttelse mot graviditet
  • Øker ikke risikoen for blodpropp, hjerte/kar-sykdom eller brystkreft

Ulemper med p-sprøyte

  • Noen kan oppleve småblødninger (spotblødninger), spesielt de første månedene. Da kan man eventuelt gi vanlige p-piller samtidig en periode.
  • P-sprøyte må settes hver 3. måned.

Sikkerhet ved bruk av p-stav eller p-sprøyte

P-stav er det sikreste prevensjonsmiddelet på markedet. P-sprøyte er mindre sikkert, men er allikevel mer effektivt enn p-piller. Man kan derfor si at begge deler beskytter svært godt mot graviditet.

Prevensjonsmidlene

Nexplanon

Nexplanon er navnet på p-staven som finnes i det i norske markedet. Den beskytter godt mot graviditet. Den settes enkelt inn av lege og må byttes hvert 3. år.

Depo-Provera

Depo-Provera er navnet på p-sprøyten som brukes i Norge. Den beskytter godt mot graviditet, er sikker og har få bivirkninger. Den settes av helsepersonell hver 3. måned.

Bivirkninger

Hormonet som er i både p-stav og p-sprøyte kan føre til økt dannelse av akne, uregelmessige menstruasjonsblødninger, samt humørsvingninger, nedstemthet og redusert sexlyst. Ømme bryster er også vanlig. Det er ikke rapportert om alvorlige bivirkninger til disse preparatene(5). Flere detaljer om bivirkninger kan leses på Felleskatalogens informasjonsside både for Nexplanon og Depo-Provera.

Bivirkningene er som regel mest fremtreden i starten, og går ofte over i løpet av de første 3 månedene.

Bestill resept hos Nettlegevakt

Du kan raskt og enkelt bestille resept på prevensjon her på Nettlegevakt. Trykk deg videre og vi vil hjelpe deg med resept i løpet av få minutter.

Kilder:

  1. Felleskatalogen.no. Nexplanon. Uthentet: 10.05.23.
  2. Felleskatalogen.no. Depo-Provera. Uthentet: 10.05.23.
  3. Sex og samfunn. P-stav. Uthentet: 10.05.23.
  4. Sex og samfunn. P-sprøyte. Uthentet: 10.05.23.
  5. Andrew M Kaunitz et al. UpToDate.com. Contraception: Progestin-only pills (POPs). Literature review current through: Apr 2023. This topic last updated: Apr 18, 2023.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!