hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

P-stav og p-sprøyte - Hva er det?

P-stav og p-sprøyte er en enkel måte å bruke prevensjon på, hvor en slipper å huske å ta piller hver dag.

P-stav og p-sprøyte blir stadig mer populært i Norge. Det er enkelt, sikkert og har få bivirkninger. For mange er de et godt alternativ til p-piller og minipiller.

Hva er p-stav og p-sprøyte?

Disse prevensjonsmidlene inneholder det samme som minipiller, nemlig hormonet gestagen. Dette hemmer eggløsning og beskytter dermed mot graviditet. Prevensjonsmidlene er svært sikre og har få bivirkninger.

P-stav er et lite mykt gummirør på størrelse med en tannpirker som settes inn under huden, vanligvis på overarm. Dette gjøres ofte hos fastlege, og er gjort på få minutter med lokalbedøvelse. P-staven utskiller kontinuerlig virkestoff i 3 år før den må byttes.

P-sprøyte er som p-stav, bare at her gis prevensjonsmiddelet som et sprøytestikk. Det må gjentas hver 3. måned.

Fordeler med p-stav

  • Man slipper å ta piller hver dag
  • Beskytter svært godt mot graviditet
  • Øker ikke risikoen for blodpropp, hjerte/kar-sykdom eller brystkreft

Ulemper med p-stav

  • Noen kan oppleve småblødninger (spotblødninger), spesielt de første månedene. Da kan man eventuelt gi vanlige p-piller samtidig en periode.
  • P-staven må byttes hvert 3. år

Fordeler med p-sprøyte

  • Man slipper å ta piller hver dag
  • Veldig god beskyttelse mot graviditet
  • Øker ikke risikoen for blodpropp, hjerte/kar-sykdom eller brystkreft

Ulemper med p-sprøyte

  • Noen kan oppleve småblødninger (spotblødninger), spesielt de første månedene. Da kan man eventuelt gi vanlige p-piller samtidig en periode.
  • P-sprøyte må settes hver 3. måned.

Nexplanon

Nexplanon er navnet på p-staven som finnes i det i norske markedet. Den beskytter godt mot graviditet. Den settes enkelt inn av lege og må byttes hvert 3. år.

Bivirkninger

Nexplanon kan som minipiller gi bivirkninger i form av depresjon, redusert sexlyst, akne, kvalme og vektøkning. Dette er sjelden. På grunn av lavere hormoninnhold enn vanlige p-piller har Cerazette mindre alvorlige bivirkninger som blodpropp og hjerte/kar-sykdom.

Depo-Provera

Depo-Provera er navnet på p-sprøyten som brukes i Norge. Den beskytter godt mot graviditet, er sikker og har få bivirkninger. Den settes av helsepersonell hver 3. måned.

Bivirkninger

Depo-Provera kan som minipiller gi bivirkninger i form av depresjon, redusert sexlyst, akne, kvalme og vektøkning. Dette er sjelden. På grunn av lavere hormoninnhold enn vanlige p-piller har Cerazette mindre alvorlige bivirkninger som blodpropp og hjerte/kar-sykdom.

Bestill resept hos Nettlegevakt

Du kan raskt og enkelt bestille resept på prevensjon her på Nettlegevakt. Trykk deg videre og vi vil hjelpe deg med resept i løpet av få minutter.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!