hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Minipillen

Minipille er en prevensjons-pille med lavt innhold av aktive hormoner.

Minipille er et begrep på prevansjonspiller som kun inneholder hormonet gestagen i lav dose. Ofte brukes dette preparatet dersom man ikke kan bruke andre p-piller bestående av to hormoner, såkalte kombinasjonspiller, som er vanligst på markedet i dag.

Det finnes kun ett preparat i minipille-kategorien, som heter Conludag. Dette er reseptbelagt, og er tilgjengelig gjennom Nettlegevakt.

Hva er forskjell på minipiller og andre p-piller?

P-piller deles innn i to typer:

  1. Kombinasjonspiller som inneholder både østrogen og gestagen
  2. Gestagenpiller som kun inneholder ett hormon - gestagen

Minipiller skiller seg fra kombinasjonspiller ved at det kun inneholder ett hormon, og skiller seg fra gestagenpiller ved at dosen med gestagen er lavere enn de andre.

Hvordan virker minipiller?

Minipiller fungerer ved å danne et tykt slimbelegg innenfor livmorhalsen, slik at sædceller ikke trenger gjennom og inn i livmorhulen, og på denne måten forhindre graviditet. Minipiller vil ikke hemme eggløsningen.

Bivirkninger

Det er rapportert om at ømme bryster, hodepine og depresjon er svært vanlige, men er oftest mest dominerende de første tre måneder etter oppstart, deretter er bivirkningene avtagende. Kvalme, tap av menstruasjon eller uregelmessig menstruasjon og godartede leveradenomer er også rapportert som bivirkning.

Sikkerhet

Minipiller har lavere sikkerhet for å forhindre graviditet sammenlignet med andre p-piller.

Hvordan tar man minipiller?

Det er svært viktig at pillene tas til akkurat samme tidspunkt hver dag. For Conludag gjelder det at det ikke skal gå mer enn 3 timer utover det faste tidspunktet for å ta pillen. Gjør man det, kan man ikke regne med beskyttelse de neste 7 dagene.

Hos Nettlegevakt kan du bestille Conludag gjennom våres leger. Trykk videre på linken under.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!