hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Er laktoseintoleranse det samme som allergi?

Laktoseintoleranse er ikke en form for allergi, men mangel på evnen til å fordøye laktose - som er et sukker funnet i blant annet melk.

Melk

Laktose, også kalt melkesukker, er et sukkermolekyl som finnes i melk, og derav melkeprodukter som for eksempel ost, youghurt, fløte og rømme.

Laktose fordøyes i tarmen, slik at stoffet kan tas opp i kroppen. Ufordøyd laktose kan ikke absorberes i tarmene, og vil da passere gjennom hele tarmsystemet.

Er laktoseintoleranse en form for allergi?

Nei, laktoseintoleranse er ikke en form for allergi, men en følge av at tarmene mangler et enzym som heter laktase for å kunne fordøye laktose. Dette enzymet produseres i tarmveggen og skilles ut i tarmene. Grunnen til at man har mangel på dette enzymet kan enten være genetisk eller som følge av en tarmlidelse.

Hvorfor blir man dårlig i magen ved laktoseintoleranse?

Dersom laktose ikke blir fordøyd og tatt opp i kroppen, vil dette passere ut gjennom hele tarmsystemet. Laktose binder vann og gjør derfor avføring veldig vanndig. I tillegg vil tarmbakterier bruke laktose som næringsstoff, og produsere mye luft, som også gir ubehag som oppblåst mage og mageknipe.

Hva er forskjellen på laktoseintoleranse og allergi?

Laktoseintoleranse er en tilstand hvor man har mangel på et stoff som fordøyer laktose.

Ettersom laktose er et melkesukker, er det mest nærliggende å sammenligne laktoseintoleranse med melkeproteinallergi.

Melkeproteinallergi er en tilstand hvor kroppen har en unormalt kraftig immunrespons mot melkeproteiner. Det er altså ikke mangel på noen stoffer, men et overaktivt immunsystem.

Er symptomene de samme?

Begge tilstandene kan gi løs avføring, mageknipe og oppblåsthet. Melkeproteinallergi kan også gi mer alvorlige symptomer som utslett, pustevansker og redusert allmenntilstand - i slike tilfeller er det viktig å oppsøke lege snarlig.

Kan jeg undersøke meg for disse tilstandene?

Hos Nettlegevakt kan du bestille test for å se om du har en gentisk form for laktoseintoleranse. Dersom man ønsker å sjekke seg for melkeproteinallergi, må man kontakte lege for å gjøre ytterligere undersøkelser.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!