hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Laktoseintoleranse - symptomer, årsak, utredning og behandling

Laktose er et sukkermolekyl som finnes i melkeprodukter. Ved laktoseintoleranse evner ikke tarmene å fordøye dette sukkeret, og fører derfor til ubehag som løs mage, mageknip og kvalme.

Vondt i magen

Laktoseintoleranse betyr at kroppen ikke tolererer laktose - kort sagt. Kroppen mangler evnen til å fordøye sukkermolekylet laktose i tarmene, og mye av sukkeret vil derfor passere hele tarmen uten å bli tatt opp i kroppen.

Symptomer

Typisk blir man dårlig i magen minutter til timer etter inntak av laktose-holdige produkter. Vanligst er løs mage, oppblåst mage, kraftige magesmerter og til tider mye luft. Andre har ingen symptomer.

Årsak

Laktose er et sukkermolekyl som fordøyes (brytes ned) av et enzym som heter laktase. Dette enzymet produseres i tarmveggen, og er helt nødvendig for å fordøye laktose.

Noen mennesker har en genetisk årsak til lite eller ingen aktivitet av dette enzymet, og da vil man ha varig laktoseintoleranse.

Andre kan ha en forbigående tilstand som gjør at man midlertidig har laktoseintoleranse, det kan være ved infeksjon i tarmene, cøliaki eller andre tarmlidelser. Det er fordi at at cellene i tarmveggen produserer mindre av dette enzymet.

Utredning

Man kan teste seg for om man har en genetisk årsak til laktoseintoelranse - at man har lite eller ingen aktivitet av enzymet som bryter ned laktose. Denne testen kan du bestille hos Nettlegevakt.

Behandling

Man kan tilpasse kostholdet sitt slik at man får i seg mindre laktose, og derav opplever mindre ubehag. Det finnes flere laktosefrie produkter på markedet. Man kan også reseptfritt få kjøpt tabletter som inneholder det enzymet som kroppen mangler, og kan hjelpe med fordøyelsen av laktose.

Hva kan Nettlegevakt tilby?

Du kan bestille en gentest hos Nettlegevakt, som kan påvise dersom du har en genetisk årsak til laktoseintoleranse.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!