hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Kviser - årsak, symptomer og behandling

Kviser er en vanlig hudsykdom som kan gi mye besvær for de som har det.

Epiduo er en effektiv krem mot kviser

Kviser (medisinsk: akne) kjennetegnes av en betennelse i huden når en talgkjertel stopper seg til.

Plagene varierer fra helt overflatiske kviser, til de som går dypere og kan etterlate arr i huden.

Årsak

Huden består av små talgkjertler som skiller ut talg gjennom små porer. Når disse porene tettes, og kjertelen produserer mye talg som ikke kommer ut, bidrar et av hudens normale bakterier, Propionibakterien, til å danne betennelse i kjertelen som fører til kvise (akne).

Huden rundt forstoppelsen ses med rødme, lett hevelse, smerte og eventuelt varme.

Kvisen forsvinner gradvis når det igjen opprettes forbindelse til hudoverflaten ved at det går hull på kvisen.

Faktorer som disponerer for kviser er:

  • Arv: fet hudtype
  • Hudkrem og sminke kan tilstoppe porene i huden
  • Stress
  • Kostholdsfaktorer kan medvirke (mye karbohydrater)
  • PCOS hos kvinner
  • Trykk fot huden, for eksempel caps

Kviser skyldes ikke urenslighet og smitter heller ikke.

Behandling

Behandlingen retter seg i første omgang mot å unngå utløsende faktorer som nevnt over. Det anbefales å bruke begrenset med sminke og hudkrem, og sørge for å vaske huden godt daglig for å holde porene åpne.

For mange er ikke dette tilstrekkelig og da finnes det forskjellige legemidler.

Kremer

Det finnes mange forskjellige kremer på markedet.

Clearasil

Clearasil og liknende hudkremer som kan kjøpes reseptfritt hjelper ved å rense huden og holde porer åpne.

Basiron

Innholdsstoffet hemmer bakterievekst og bryter ned helt overflatiske hudlag. Dette gjør at porene holdes åpne i større grad og hemmer dannelsen av betennelse.

Skinoren

Skinoren er en hudkrem som virker ved å hemme bakterievekst, talgsekresjon i huden og vekst av overflatiske hudceller. Det gjør at det blir mindre sjanse for tilstopping og betennelsesutvikling.

Epiduo

Krem som består av samme innholdsstoff som Baciron og en tilleggskomponent som hemmer overflatisk hudcellevekst.

Denne fungerer ofte bra, men bivirkning kan være rødhet i huden, brennende ubehag og avfarging på tøy.

Zalna

Zalna er en kombinasjonskrem som inneholder et antibiotika (klindamycin) og en type vitamin A (tretinoin). Antibiotikaen dreper hudbakterier og det andre virkningsstoffet hemmer tilstopning av talgkjertler gjennom forskjellig påvirkning på huden og er betennelsesdempende.

Dette er en potent krem, men bør ikke brukes over lang tid da den inneholder antibiotika som over tid kan gjøre bakterier resistente.

Retirides

Retirides inneholder som Zalna vitamin A (isotretinoin), men ikke antibiotika. Den er effektiv og kan brukes over lenger tid enn Zalna da den ikke inneholder antibiotika.

Retirides er ikke godkjent i Norge, men kan skrives ut hvis legen sender inn spesiell søknad.

Tablett-behandlinger

Tetralysal

Tetralysal er en type antibiotika (tetrasyklin) som brukes ved akne. Vanlig behandlingslengde er 3 måneder. Antibiotikaen dreper hudbakterier, virker betennelsesdempende og reduserer derved akne.

Det er en viss fare for tilbakefall etter endt behandling, så denne behandlingen bør kombineres med andre tiltak som nevnt over for å forhindre dette.

Isotretinoin

Isotretinoin (også kjent som Roaccutan) er tablettbehandling med relativt høye doser med vitamin A-liknende innholdsstoff. Denne behandlingen endrer hudtypen slik at det produseres mindre talg (huden blir mindre fet) og at talgkjertlnene blir mindre.

Denne behandlingen er effektiv, og ca. 95% av alle som behandles blir varig kvitt akneproblemet. For de siste 5% kan behandlingen gjentas, og 95% av disse igjen vil ha god effekt.

Det er en del bivirkninger forbundet med behandlingen, og den skal derfor følges opp regelmessig av lege med jevnlige blodprøver. Mange får tørre øyne, tørre lepper og ubehag i muskulatur/ryggsmerter.

Den farligste bivirkningen er stor risiko for fosterskade ved graviditet under behandling. Det er derfor svært viktig at en bruker dobbel beskyttelse mens en går på kuren, og dokumenterer negativ graviditetstest hos legen èn måned før oppstart, før hver reseptfornyelse og minimum èn måned etter avlsuttet behandling.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Nettlegevakt kan hjelpe med vurdering av kviser og resept på behandling.

Trykk deg videre på linken under for mer informasjon.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!