Kjøttetende bakterier er en betegnelse på en alvorlig livstruende infeksjonstilstand som krever rask behandling på sykehus. Det er viktig å kjenne årsaker og symptomer for å redusere risiko for sykdommen.
Kjøttetende bakterier er en folkelig betegnelse på en akutt alvorlig sykdom som på fagspråket heter nekrotiserende fascitt.
Det er altså en sykdom hvor bakterier infiserer bindevevet over muskulaturen, samt overliggende bløtvev. I de fleste tilfeller kommer bakterien inn gjennom huden via sår, dype stikk/bitt eller kirurgi - det må altså oftest etableres en inngang for bakterier gjennom huden og dypt ned i vevet. Det kan også komme via magetarmsystemet dersom man spiser enkelte bakterier som kan spre seg videre etter inntak.
Det er en rekke bakterier som kan føre til denne infeksjonen. Det viktigste er først og fremst å vite at åpne sår kan være en inngagnsport for farlige bakterier, og man bør derfor unngå forurensning av disse. Dersom man spiser enkelte rå matvarer, kan man også få bakterier i seg gjennom magetarmsystemet.
Ved alvorlig sykdom ses nedsatt allmenntilstand
Rask legekontakt samme dag dersom man er i tvil om man har tilstanden.
Nekrotiserende fascitt skal alltid behandles på sykehus, og krever også kirurgi for å fjerne bakteriene helt.
I saltvann og brakkvann finnes blant annet bakterien Vibrio (med flere undertyper) som trives godt i temperaturer over 20 grader. Da formerer den seg raskt. Dette er en bakterie som kan forårsake nekrotiserende fascitt - enten at den kommer gjennom huden eller forurenset mat som for eksempel rå østers.
Når man bader i saltvann, kan man fort kutte seg på skjell og steiner i fjæra. Får man da et bløende sår, kan det komme bakterier inn i såret, og i verste fall føre til alvorlig infeksjon. Det er ikke så vanlig, men det er en risiko det er viktig å kjenne til.
Kilder:
Har du andre spørsmål? Chat med oss!