hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Hva er Rinexin?

Rinexin er et legemiddel som blant annet virker inn på slimhinnene i nese og bihuler for å skape mindre tetthet. Når nesespray ikke fungerer, kan dette være et alternativ.

Rinexin er omtalt som et slimhinneavsvellende middel. Slimhinner i øretrompet, nese og bihuler hovner ofte opp ved luftveisinfeksjoner i disse områdene. Det er flere hulrom og kanaler som er av små strukturer, derfor går disse ofte tette for eksempel ved forkjølelse.

Styrker på Rinexin er 25mg og 50mg til henholdsvis personer under og over 12 års alder.

Hva bruker Rinexin mot?

Ved tett nese, tette ører (øretrompeter) og evnetuelt bihulebetennelse hvor lokal behandling med for eksempel nesespray ikke har tilstrekkelig effekt.

Er Rinexin antibotika?

Nei, medisinen er en tablett som fungerer ved å redusere tykkelsen på slimhinnene i nese og bihuler når man har allergi eller infeksjon, som også gjør at man produserer mindre snørr.

Er Rinexin farlig?

De vanligste bivirknene til Rinexin er tørrhet i nese og munn, mens noen kan oppleve søvnproblemer, nervøsitet og døsighet.

Hvor lenge kan det brukes?

Det er ingen grense for behandlingsvarighet, men det er anbefalt så kort kur som mulig, slik som ved resetpfri nesespray hvor man anbefaler maks 10 dagers bruk.

Er Rinexin reseptbelagt?

Ja, du trenger resept fra lege for å kunne kjøpe dette legemiddelet.

Hvem skal ikke ha Rinexin?

Personer med høyt stoffskifte, sykdommen feokromocytom eller om man er gravid i 1. trimester.

Om man bruker medisinene Eldepryl, Azilect, Rasagilin, Xadago eller visse parkinson-medisiner, skal man heller ikke bruke Rinexin.

Kan du få resept på Rinexin hos Nettlegevakt?

Ja, vi tilbyr dette som behandling for bihulebetennelse. Rinexin bidrar til å avsvelle slimhinner i nese og bihuler, som gjør at det blir åpen passasje mellom disse strukturene, og deretter kan drenere puss og væske som bidrar til å behandle infeksjonen.

Kilder:

  1. Felleskatalogen. Rinexin. Sist endret: 18.02.2020. Uthentet: 08.11.23 Link
  2. Norsk legemiddelhåndbok. L11 Legemidler ved sykdommer i øvre luftveier, øre, munn og svelg. Publisert: 13.02.2017. Uthentet: 08.11.23. Link
  3. Relis. Behandlingsvarighet for fenylpropanolamin (Rinexin) Publisert: 21.03.2016. Uthentet: 08.11.23. Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!