hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Hva er atopisk eksem?

Eksem er en betennelsestilstand i huden karakterisert med rødme og kløe. Tilstanden er svært vanlig, og det finnes mange gode behandlingsalternativer.

Hudkrem og kortison

Eksem (på fagspråket kalt dermatitt) er en betennelsestilstand i huden. Atopisk eksem er en av de mest vanlige eksemtypene. Atopi betyr at vedkommende har en genetisk underliggende tendens til å utvikle allergiske sykdommer som for eksempel eksem, astma og høysnue.

Atopisk eksem

Atopisk eksem, med navnet "atopi" kommer av at man er genetisk disponert for å utvikle allergi-relaterte tilstander som eksem, høysnue og astma.

Hvem får atopisk eksem?

Først og frems debuterer dette oftest i barnelader, så tidlig som spedbarnsalder, og de fleste har fått diagnosen innen tenåringsalder. De fleste blir symptomfrie i voksen alder, men ikke alle.

Årsak

Hvorfor atopisk eksem oppstår er ikke fullstendig kartlagt, men det er flere faktorer som angivelig er at betydning.

Symptomer

Rød, tørr og kløende hud er typisk. Ofte lokalisert i knehaser, albuebøyer og håndledd, men kan ses flere steder på kroppen også.

Behandling

Målet med behandlingen er å fjerne symptomer og unngå komplikasjoner.

Fuktighetskrem og unngå irritanter

Hvor ofte man skal smøre med fuktighetskrem kommer an på hvor mye man er plaget. I perioder hvor man får tørr hud og mye plager, kan man smøre seg desto oftere, ihvertfall daglig. Unngå også eksponering av faktorer som virker irriterende på huden.

Kortison-krem

Kortison-krem fås i ulike styrker - de er gradert fra gruppe 1 (mildest) til gruppe 4 (sterkest). Gruppe 1 kortisonkremer er reseptfrie, mens gruppe 2 til 4 er reseptbelagte. Preparatet påsmøres de angrepne hudområdene.

Immundempende kremer

Det finnes også alternativ til kortison-kremer, som har en lokal immundempende effekt. Disse er reseptbelagte.

Tabletter og injeksjoner

Dersom kremer ikke fungerer, finnes det flere andre alternativer av både tabetter og injeksjoner. Dette er behandling som skal gjøres i tett samarbeid med lege.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Du kan sende inn bilde av ditt eksem, og våres leger vil raskt finne en behandling tilpasset deg. Klikk videre i feltet under.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!