Hormonspiral er et prevansjonsmiddel som fungerer ved å avgi hormoner i livmorhulen. Prevansjonsformen er svært god, men noen kan oppleve bivirkninger ved dette.
Hormonspiral inneholder et gestagen-hormon. Hormonet fungerer både lokal i livmorhulen, men også ved at små mengder tas opp i blodet. Slimhinnene blir lett fortykket og hindrer derfor spermiene i å passere gjennom livmorhalsen. I tillegg vil den lille mengden hormon som tas opp i blodet ha samme effekt som p-piller av gestagen-typen.
Perforasjon - at det går hull på livmorveggen, slik at det blir en åpning mellom livmorhule og magen. Dette er svært sjeldent og skjer omlag 1–5 av 1000 tilfeller.
Infeksjoner - ved innsettelse av spiral kan man føre med bakterier inn i lovmorhulen som fører til infeksjon. Man bør testes for seksuelt overførbare sykdommer før man setter inn spiral. Test kan tas hos lege, helsesteasjon eller bestilles her.
Smerter - det er vanlig at innsetting av spiral gjør vondt. Reseptfrie smertestillende kan tas i forkant av innsetting av spiral.
Blødningsforstyrrelser - sporblødning, uregelmessig eller småblødninger er vanlig de første 3-6 månedene. Etter ca ett år har nesten ingen menstruasjonsblødning.
Utstøtning - spiral kan støtes ut. For å sikre at den ligger på plass, kan man kjenne etter trådene som skal være merkbare. Trådene er festet til selve spiralen, og ligger noen få centimeter ut fra livmorhalsen og ned i skjeden.
Utover dette er det rapportert om hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, kviser, fet hud, fett hår og redusert sexlyst.
Når spiralen er implementert, vil den ha effekt så lenge den ligger i livmorhulen. Varighet er ca 5 år. Det angis at 0,2% av personer som bruker hormonspiral blir gravide, dvs 1 av 500. Dette er et av de sikreste prevensjonsmidlene.
Det finnes flere former for prevensjonsmidler, for eksempel p-piller. Dette kan bestilles på Nettlegevakt.
Har du andre spørsmål? Chat med oss!