hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Er hjerteflimmer farlig?

Hjerteflimmer, som på fagspråket kalles atrieflimmer, er en tilstand hvor hjertet slår uregelmessig. Tilstanden er relativt vanlig i voksen alder, men kan føre til slag og hjertesvikt. Man kan raskt avdekke dette med hjerteovervåker som kan bestilles hjem.

EKG - hjerteregistrering

Hjerteflimmer, også kalt atrieflimmer, er en rytmeforstyrrelse i hjertet. Tilstanden er veldig vanlig, og rammer omrking 150 000 nordmenn, hvorav anslagsvis 50 000 ikke vet at de har det.

Er atrieflimmer farlig?

Atrieflimmer kan føre til hjerneslag og hjertesvikt, og på den måten kan man si at ubehandlet atrieflimmer er farlig. Hver dag får i snitt 8 nordmenn hjerneslag som følge av atrieflimmer.

Symptomer

Atrieflimmer gir en uregelmessig hjerteryte, noen kan merke dette, andre ikke. I noen tilfeller kan pulsen blir veldig høy, og noen opplever dette som hjertebank, andre får tungpust og/eller svimmelhet når dette oppstår.

Hvem bør teste seg for atrieflimmer?

EKG-undersøkelse som screening for hjerteflimmer er spesielt aktuelt for risikogrupper:

  • Alder over 65 år
  • Tidligere hjerte- og karsykdom
  • Hjerneslag
  • Diabetes
  • Høyt blodtrykk

Kan atrieflimmer behandles?

Det finnes mye god behandling dersom man har fått påvist atrieflimmer. Behandlingen går ut på å begrense symptomer og belastning på hjertet med å regulere hjertefrekvensen, samt å redusere risiko for blodpropp og hjerneslag.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du bestille en enkel elektrode som du klistrer på huden på brystet. Denne får du tilsendt i posten. Elektroden vil registrere hjerterytmen døgnet rundt så lenge elektroden er festet på huden, og fange opp hjerterytmeforstyrrelser deriblant atrieflimmer. Det er også mulig å få en hjertelege til å se gjennom dise resultater dersom du ønsker det. Dette gjøres via appen som medfølger produktet.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!