hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Endometriose

I livmoren er den indre overflaten dekket av vev kalt endometrium. Endometriose er en tilstand der dette vevet finnes utenfor livmorhulen hvor det normalt ikke er.

Uterus og ovarier

Endometrium er vev som dekker den indre overflaten av livmorhulen. Det er akkurat dette vevet som menstruerer, og hvor et fertilisert egg festes i forkant av graviditet. Dersom dette vevet finnes utenfor livmorhulen, kalles det endometriose, og vevet vil gjennomgå de samme forandringene under mestruasjonssyklusen som endometriet i livmoren.

Årsak

Det er flere ulike hypoteser til hvordan endometrie-vev kan oppstå andre steder enn i livmorhulen, men èn konkret årsak har man ikke funnet.

Symptomer

De vanligste symptomene er

 • Kraftig menstruasjon
 • Smertefull menstruasjon
 • Magesmerter nederst i magen

Endometrievev kan være plassert flere steder, for eksempel

 • Utenpå livmoren
 • På tarmene
 • På urinblæren
 • På eggstokkene
 • På egglederen(e)
 • På bindevev rundt livmoren

Dette er de vanligste stedene, men for noen finnes det også helt andre steder på kroppen. Endometrie-vevet menstruerer akkurat som vevet i livmoren, og kan derfor gi smertene der dette vevet sitter. Oftest har man endometriose i magens organer, derfor er magesmerter under menstruasjon et vanlig symptom.

Infertilitet kan også oppstå. Bakgrunnen for dette er sammensatt, og skyldes betennelse i bekkenet, arrvevdannelser og flere andre mekanismer.

Diagnose

I første omgang vil klassiske symptomer og mistanke om sykdommen være nok for å starte behandling. Dersom behandlingen ikke gir ønsket effekt, eller diagnosen er usikker, kan man utredes videre hos en gynekolog.

Behandling

Målet med behandlingen er å lindre symptomer. Utover dette er fertilitetsbehandling indisert ved barneønske og infertilitet.

Symptomlindring

Reseptfrie smertestillende kan tas mot smerter og betennelse. Utover dette kan man hoppe over menstruasjon ved bruk av p-piller.

Kirurgi

Dersom man har påvist endometriose, kan dette vevet fjernes kirurgisk under en operasjon. Dette gjøres stort sett dersom annen behandling ikke har effekt eller at endometriose-tilstanden påvirker andre organer.

Graviditet

Redusert fruktbarhet kan være assosiert med endometriose. Ved barneønske og infertilitet, kan fertilitetsbehandling være aktuelt.

Er endometriose farlig?

Endometriose er en godartet tilstand, men ansett som kronisk og tilbakevendende i fertil alder, og avtar etter overgangsalder.

Kilder:

 1. eMetodebok for seksuell helse. Endometriose. Uthentet 13.06.2022.
 2. Norsk elektronisk legehåndbok. Endometriose. Sist revidert: 13. des. 2021. Uthentet 13.06.2022.
 3. UpToDate. Endometriosis: Pathogenesis, epidemiology, and clinical impact. Literature review current through: May 2022. | This topic last updated: May 17, 2022. Uthentet: 13.06.2022.
 4. Osmosis.org. Endometriosis. Uthentet 13.02.23.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!