hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Eksem - årsak, symptomer og behandling

Eksem betyr egentlig betennelse i huden. Dette gir ofte symptomer i form av kløe og utslett.

Få hjelp med eksem

Eksem finnes i mange former. De vanligste typene er atopisk eksem, kontakteksem, seboreisk eksem og soleksem.

Årsak

Ved eksem er huden blitt irritert og da reagert med å bli rød og kløende på grunn av betennelsesreaksjonen som oppstår. Det er mange faktorer som bidrar til det, og utifra hva som en vurderer er den dominerende årsaken skiller man mellom forskjellige eksemtyper.

Atopisk eksem

Ved atopisk eksem har man en ømfintlig hud som fort blir irritert. Man er ofte tørr i huden i utgangspunktet, og da er det mindre som skal til før eksemet oppstår. Tilstanden er ofte arvelig sammen med andre aoptiske sykdommer (allergi og astma).

Vanlig lokalisering for denne eksemtypen er på innsiden av albuer og knær, samt på håndledd.

Ved denne eksemtypen er det spesielt viktig å unngå uttørring av huden. Såpevask av kroppen bør begrenses til det nødvendige og det er ofte god effekt av fuktighetskremer. Ved eksemutbrudd er ofte kortisonkremer til god hjelp.

Atopisk eksem

Kontakteksem

Kontakteksem deles inn i allergisk og irritativt eksem. Her oppstår betennelsen i huden på grunn av direkte kontakt med ting som huden reagerer på. Det kan være kjemikalier, latexhandsker eller andre ting. Hendene er ofte affisert.

Behandlingen for denne eksemtypen er unngåelse av det huden reagerer på samt fuktighetskrem og kortisonkremer ved eksemutbrudd.

Seboreisk eksem

Ved denne eksemtypen er det en kombinasjon av fet hud og en hudsopp som gir irritasjonen i huden. Eksemtypen kjennestegnes ved fet og flassende hud som klør. Eksemtypen ses gjerne der talgproduksjonen er størst: rundt nesevingene, mellom øyenbrynene, i hodebunnen eller ørene.

Behandlingen for denne eksemtypen er soppdrepende midler og kortisonkremer.

Soleksem

Soleksem oppstår når solstråling har irritert huden og gitt betennelse. Affisert hud er ofte rød og kløende.

For denne eksemtypen er det viktig med begrensning i soleksponering, solkrem og fuktighetskrem/kortisonkrem ved utbrudd av eksem.

Behandling

Som beskrevet over er behandlingen rettet mot å fjerne årsaken til at irritasjonen i huden oppstår. Ved utbrudd av eksem brukes ofte fuktighetskrem og kortisonkremer i forskjellige styrker.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du få hjelp med hudproblemer. Du kan sende inn bilder av eksemet og få en kvalifisert vurdering av hva slags eksem det er. Du kan også få resept på behandling om nødvendig.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!