hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Kort om angrepillen

Angrepillen er nødens verktøy dersom man har hatt ubeskyttet samleie og vil unngå graviditet. Angrepille kalles også nødprevensjon.

Hvordan blir man gravid?

Omtrent midtveis i en menstruasjonssyklus, får man eggløsning. Egget forløses av eggstokken, og vandrer videre i egglederen og videre mot livmoren. Egget kan overleve 12-24 timer, og går til grunne etter dette dersom det ikke blir befruktet. En sædcelle kan overleve litt lenger - dvs 5-7 dager. Det betyr at dersom man har samleie noen dager før eggløsning, kan disse sædcellene befrukte eggcellen. Dersom egget ikke blir befruktet, vil ikke graviditet oppstå før evnetuelt neste eggløsning i neste menstruasjonssyklus.

Hvordan fungerer angrepillen?

Angrepillen gjør at eggløsningen forhindres eller utsettes. Det er avgjørende at man ikke har hatt eggløsning for at pillen skal virke.

Når bruker man angrepillen?

Ved ubeskyttet samleie, eller ved samleie der man ikke har brukt prevensjon slik den er foreskrevet. Et eksempel kan være at man har glemt å ta p-pillen slik det er ordinert. Det skal stå i pakningsvedlegget til det enkelte prevensjonspreparatet når preparatet ikke kan regnes som sikkert.

Finnes det alternativer til angrepillen?

Ja, hos en lege eller på helsestasjon kan man få satt inn kobberspiral som kan forhindre graviditet. Dette må gjøres innenfor 5 dager fra samleie.

Hvor får jeg kjøpt angrepille?

De aller fleste apotek har angrepille. Det kan også kjøpes på noen kiosker og matbutikker.

Nettlegevakt tilbyr ikke angrepille, det er viktig at du finner et apotek og tar dette så raskt som mulig dersom du har bruk for dette.

Nettlegevakt har fokus på seksuell helse, og tilbyr resept på P-piller, men også test og behandling for seksuelt overførbare sykdommer.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!